Fruitboom snoeien - Beilervaart

oprit

Oude fruitboom snoeien - Beilervaart

Wellicht komt dit huis je bekend voor, hier hebben we vorig jaar namelijk een tuin aangelegd. Het pronkstuk van de oude tuin lieten wij toen staan. Dat was namelijk de prachtige oude fruitboom.

Deze appelboom was al enige tijd niet meer gesnoeid. Dat werd wel weer eens tijd. Wij zochten het dan ook hogerop met een hoogwerker van Euroclean schoonmaakdiensten. Voordat de koude winter aanbreekt konden wij nog mooi even met de hoogwerker naar de Beilervaart om deze boom te ontdoen van overtollige takken en waterloten.

Deze tijd van het jaar is uitermate geschikt om de boom te snoeien. Doordat het blad eraf is, kan je goed zien wat je snoeit. Daarbij maak je de kroon luchtig, zodat de zon goed bij de takken, bloesems en appels kan. De waterloten verwijderen wij één keer per jaar om de boom in optimale conditie te houden.

Een oude wijsheid van vroeger luidt: ‘Je moet de pet er doorheen kunnen gooien’. Dat is de ruimte die je vrij moet maken rondom de kroon om de boom genoeg lucht te geven. Een principe wat wij ook hedendaags nog altijd toepassen. Helaas had ik deze keer geen pet op, maar was dat wel het geval geweest dan hadden we dit zeker even in de praktijk toegepast. Deze boom is de komende tijd weer helemaal fris en fruitig. Althans, figuurlijk fruitig.